İLK KİTABIM
Bebekler anne karnında 17. Haftada dış sesleri duymaya başlarlar. Sağlıklı bir iletişim için bu zamanda bebeğinizle konuşabilir, sohbet edebilir, hatta ona kitap okuyabilirsiniz.
Anne karnında ve doğduğu süreçlerde kitapla tanışan bebeklerin iletişimi, sosyal kabiliyetleri daha fazladır. Kitap nesnesini beyne 0-6 ay içinde keyifli bir olgu olarak yerleştirmek, bebeği kitapla tanıştırmak ve kitap okumak işte bu nedenle çok önem taşımaktadır.
Peki bebeğiniz ilk kitabıyla kendisi ne zaman tanışmalı? Kitabı nasıl olmalıdır?
Bebeğinizi ilk kitabıyla bir yaş civarında tanıştırın.
Kısa ve az cümlelerden oluşan, bol renkli bir kitaplar tercih edin.
Büyük resimleri olan, üzerine dokunduğunda hissedebileceği kabartmaların olduğu kalın yapraklı kitaplar bu dönemde çok önemlidir.
Birlikte kitaplar seçerken ona da tercih hakkı sunmanız bebeğinize özgüven duygusu katacaktır.
Kitabın sayfalarını çevirmesine, kitabın dokusunu hissetmesine yardımcı olun ve dikkatini resimlere yöneltmesini sağlayın.
Kitabın hikâyesi 1-2 cümleden meydana gelen net ve somut ifadelerden oluşmalı, Karmaşık cümlelerin olduğu, soyut ifadelerin kullanıldığı kitaplar çocuğunuzun ilgisini artırmak yerine azaltacaktır.
Kitap okumayı etkinlik haline getirin ve onu mümkün olduğunca çok dâhil edin. Bu bebeğiniz için isteyerek katılacağı bir etkinlik haline dönüşecektir.
Kitabı, vurgu yaparak okursanız hikâyeye duygu katmanızın yanı sıra canlılık da kazandırırsınız. Bu tutum çocuğun kitaba karşı ilgisini arttırır.
Kitabın içinden tek kelimelik cevapları olan soruları sormanız ve bunu oyun haline getirmeniz hem keyifli bir aktivite haline gelecek hem de bebeğinizin neden sonuç ilişkisi kurmasına neden olacaktır.
Kitap okumayı rutin haline getirmelisiniz bu süreçte bebeğinizin dil gelişimi, görsel hafızası normal hızına göre artacaktır.
Birlikte kitap okumak sadece bebeğinizin zeka gelişimi için değil; aynı zamanda onunla kaliteli zaman geçirmeniz için de önemlidir.