Kapat

EK GIDA DÖNEMİNDE KURU YEMİŞ


Kuruyemişler vitamin, mineral, antioksidan, yağ, protein ve lif içerir. Aynı zamanda protein, yağ, vitamin E, niasin (B3), magnezyum, manganez, krom gibi minerallerden zengindir. Çocukların büyümesine, gelişmesine ve öğrenmesine katkı sağlarlar.  Bebeklerin büyümelerinde, gelişmelerinde ve öğrenmelerinde önemli katkıları vardır. Fındık tüm besin öğünlerini içerisinde bulunduran bir yemiştir. İyi bir enerji kaynağıdır.

Peki, kuruyemişler çocuklara ne zaman verilmelidir?

Sert kuruyemişler taneli olarak genellikle 12 ile 36 ay arasında dişlerin çıkması ile birlikte başlanması tavsiye edilir.  Çocuğun anne veya babasında alerjik bir hastalık varsa kuruyemişlere biraz daha geç başlanması faydalı olabilir. Ailesinde astım, alerjik nezle, besin alerjisi ve egzama gibi alerjik hastalığı olan çocuklara kuruyemişlerin 1 yaşından sonra dikkatli bir şekilde başlanması daha uygun olur. Kuruyemişlere başlarken çocukta kuruyemiş alerjisi veya diğer besinlere karşı alerji olup olmadığı sorgulanmalıdır. Çocuğun kuruyemişe alerji varsa diğer kuruyemişe de çapraz reaksiyon olma ihtimali vardır. Bu nedenle bir kuruyemişe alerjisi olan bir çocuğa diğer kuruyemişler de yasaklanmalıdır.

ÇOCUĞUNUZUN KURUYEMİŞLERE ALERJİSİ OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?

Kuruyemiş verildikten sonra ilk 2 saat içinde ve 2 saatten sonra görülen alerji belirtileri vardır. İlk 2 saatte görülen başlıca belirtiler şunlardır: Dudak etrafında kızarıklık, vücutta kaşıntılı kızarıklık, dilde veya dudakta şişme, göz etrafında şişme, nezle, nefes sıkışması, akciğerde hırıltı, karın ağrısı, kusma ve alerjik şok. 2 saatten sonra görülen belirtiler ise kakada sümüklenme, ishal, kusma, karın ağrısı, kakada kan görülmesi, egzama olarak söylenebilir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURU YEMİŞLER

Bazı kuru yemişler alerjiktir; fıstık, ceviz vb. Kuruyemiş alerjileri genellikle 1-2 yaşından sonra ortaya çıkar. Fıstık alerjileri daha çok 2 yaş civarında görülürken fındık, cevize karşı alerji 5 yaş civarında görülmektedir. Ancak Türkiye’de fındık ve Antep fıstığı üretimi fazla olduğu için çocuklarda fındık, Antep fıstığı alerjileri 1 yaş civarında da görülebilmektedir. Özellikle ailesinde alerji olan çocuklar kuruyemişlere doktora danışarak başlatılmalıdır. Alerjenitesi daha yüksek olan fıstık ve Antep fıstığına başlatılırken ise çok dikkatli olunmalıdır.

EK GIDA DÖNEMİNDE VERİLEBİLECEK KURU YEMİŞLER

Ek gıda döneminde bebeğin mide kapasitesi küçük olduğu için ona minki porsiyonlu ama çok besleyici yemekler sunulmalı. Bu dönemde büyümenin %80’i beslenmeden doğrudan etkileniyor. Ek gıda dönemine geçildiğinde bazı kuru yemişler yardımı ile harika yemekler hazırlayabiliriz. Yemeğine ilave edeceğiniz kuru yemişler hem yemeğin besin değerini arttıracak hem de tatlandırarak bebeğin daha kolay kabul etmesini sağlayacak. Bu dönemde kullanabilecek en ideal kuru yemişler; kuru kayısı, kuru dut, kuru erik vb. Baby Foodie ürünlerinde de bu harika besinler bol bol kullanılıyorJ


Kayıt ol, giriş yap
Sepetini doldur, siparişini ver
Hazırlanan taze organik ürünleri kapıdan teslim al
Afiyet olsun
Takipte Kalın

Babyfoodie © 2021 | Bu site RGS Yazılım® E-ticaret Yazılımı ile hazırlanmıştır